Hírek


VIII. Szent Flórián Vándorkupa Tűzoltóverseny, Lövéte, 2021.09.25

2021-09-27 16:40:01

Lövéte Község Polgármesteri Hivatala, a Lövétei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete és a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete szervezésében, Hargita Megye Tanácsa támogatásával, került megrendezésre Lövétén, szept. 25-én a VIII. Hagyományos Udvarhelyszéki „Szent Flórián Vándorkupa” Tűzoltóverseny.

 

A hagyományokhoz híven, ezen a versenyen csak az udvarhelyszéki települések csapatai vehettek részt, de önkéntes tűzoltók érkeztek a megye egész területéről, sőt Erdély több régiójából, valamint Magyarországról is.

Megtiszteltek jelenlétükkel Antal Lóránt szenátor, Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Nagy Sándor a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke és a Békés Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, Egyházi Endre a Császár ÖTE elnöke.

A rendezvény súlyát és fontosságát az is bizonyítja, hogy ezen a 8. alkalommal megszervezett rendezvényen minden idők legtöbb polgármestere és alpolgármestere vett részt, akik a versenyző csapataikat elkísérték és figyelemmel követték a felkészültségüket.

A program 10 órakor kezdődött, a több, mint 20 tűzoltó gépjármű felvonulásával a település utcáin. A felvonulásról a tűzoltók a helyi sportpályára érkeztek, ahol a köszöntőbeszédekkel folytatódott a program.

A szerelési versenyszámban 15 csapat indult. Értékes díjak kerültek kiosztásra az első három helyzett között, az első díj egy 1000 l/perc motoros szivattyú volt, a második helyezett 1 db B és 1 db C tűzoltótömlőt kapott és a harmadik helyezett 3 db 6 kg-os porral oltó tűzoltókészüléket.

A versenyt a Felsősófalvi Önkéntes Tűzoltóság nyerte meg, második lett a Korondi Önkéntes Tűzoltóság, a Zetelaki Önkéntes Tűzoltóság pedig a harmadik lett.

A tekercstömlő célba gurítás egyéni versenyszámban 30-an méretettek meg, a legtöbb tekebábut Tornai Árpádnak  (Zetelaki Ö.T.) sikerült leütnie, a 2. helyet holtversenyben Tamás Albert (Székelyvarsági Ö.T.) és Dajka Csaba (Homoródalmási Ö.T.), a 3. helyet Vitus András (Küküllőkeményfalvi Ö.T.), Egyed Emil (Homoródújfalu Ö.T.) és Molnár Zsolt (Lövétei Ö.T.) szerezték meg.

A versenyen résztvevő önkéntes tűzoltóságok és egyesületek: Homoródszentmárton, Homoródújfalu, Küküllőkeményfalva, Felsősófalva, Székelyvarság, Korond, Kápolnásfalu, Zetelaka, Parajd, Bögöz, Máréfalva, Lövéte, Szentegyháza, Székelyderzs és Homoródalmás.

A versenyen kivüli résztvevő önkéntes tűzoltóságok és egyesületek határon innen és túl: Farkaslaka, Székelykeresztúr, Csíkszentimre, Újtusnád, Körösfő (Kolozs megye), Kövend (Kolozs megye), Vértesboglár (Magyarország), Császár (Magyarország), Tótkomlós (Magyarország).

Nekünk  a Hargita megyei tűzoltóknak már régóta kiterjed a figyelme az anyaországi kapcsolatok kiépítésére és elmélyítésére, ami a nemzeti önazonosság és nemzeti összetartozás jegyében nyilvánul meg, ennek eredményeként jött létre a Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltó Hálozat, amit a Magyar Tűzoltó Szövetség koordinál, és ennek eredményeként tisztelték meg jelenlétükkel magyarországi tűzoltó delegációk a rendezvényt.

A köztünk lévő protokoll értelmében a rendezvényen részt vettek a Hargita Megye Tanácsának Hegyi és Barlangimentő Közszolgálata képviselői is.

Az idei év meglepetése volt, hogy a székelyderzsi önkéntes tűzoltóság csapatában, versenyzőként, mint sugárcsöves, részt vett a település polgármestere, István Adrián, ezzel kiérdemelte a Magyar Tűzoltó Szövetség különdíját, mivel az eddigi nyolc verseny alatt, először fordult elő, hogy egy polgármestert is a versenyzők között tudhatunk.

A Békés Megyei Tűzoltó Szövetség különdíját Nagy Sándor elnök adta át az országból a legtávolabbról érkező önkéntes tűzoltóságnak, Körösfőnek.

Ezen a rendezvényen került átadásra Dobson Tibor tű. vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke által küldött emlék a Szentegyházi Önkéntes Tűzoltóságnak, akik pár napja ünnepelték 100 éves újraalakulásuknak (129 éves fennállásuknak) évfordulóját.

A magyarországi vendégek nem érkeztek üres kézzel, a lövétei önkéntes tűzoltóságnak adományba hozott a Császár Ö.T.E. 6 db tűzoltó nadrágot és kabátot, 6  pár bakkancsot, 6 polót és pulóvert és 4 db védősisakot, a Vértesboglári Ö.T.E. pedig 3 db védősisakot és 4 db A-s szívótömlőt.

Ugyancsak itt kerültek átadásra a Lövétei Önkétes Tűzoltók Egyesülete részére, a Hargita Megye Tanácsa pályázatán keresztül beszerzett tűzoltó felszerelésekre.

A tűzoltóinktól a visszajelzés pozítiv volt, egy élménydús szakmai napot tölthettünk együtt. Az eseményen kb. 250 tűzoltó és 50 külföldi vendég vett részt, plusz a helyszínre kilátogatók.

Ezúton is gratulálunk a házigazdáknak a sikeres szervezésért, a nyertes csapatnak/ csapatoknak, a 2022-es, IX. Udvarhelyszéki „Szent Flórián Vándorkupa” tűzoltóversenyt Bögöz község szervezi meg.

 

Beszámoló: Sükösd Szabolcs, HMÖTE

Vissza