Nagy sikert aratott Szerencsen a tűzoltónap

2023-06-13 12:06:57

Első ízben, hagyományteremtő céllal, a gyermeknapi hétvégén rendezte meg szakmai és családi napját a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Tűzoltó Szövetség május 27-én. Az eseményt különleges helyszínen, a szerencsi Rákóczi-várban rendezték, Szerencs város önkormányzatának közreműködésével.

A „Közösen a biztonságért” elnevezésű rendezvényen együtt ünnepeltek civilek és hivatásosok, gyermekek és felnőttek, a tűzoltó szakma és a társszervek képviselői, Szerencs városa pedig gyermeknapi kísérőprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal, vásárral várta a családokat. A rendőrség, a polgárőrség, a bűnmegelőzési centrum, a honvédség és a Vöröskereszt bemutatói és játékos vetélkedők mellett természetesen a tűzoltók is jelen voltak a várkertben, az ifjúsági tűzoltóversenyre készülő gyerekek bemutatója mellett a legbátrabbak kipróbálhatták a tálcatűz oltását, a füstsátorban pedig csökkent látási körülményekkel szimulálták a tűzoltók beavatkozásainak nehézségeit.

Nagy örömmel köszöntötték egymást – a járvány időszakában megszakadt hagyományt újjáélesztve – éves találkozójukon a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyugdíjas kollégái, volt tűzoltók és munkatársak. Ezen a napon bonyolították az országos kismotorfecskendő-szerelő bajnokság első fordulóját is, melyen retro és modern kategóriában mérkőztek egymással férfi, női és ifjúsági csapatok. Az ország minden szegletéből érkező, mentő tűzvédelemmel foglalkozó szervezetek csapatai versenyszerű keretek között mérték össze felkészültségüket olyan versenyszámokban, melynek hagyományai a hivatásos, az önkormányzati és a létesítményi tűzoltóságok, továbbá az önkéntes tűzoltó egyesületek tekintetében is azonosak. A bajnokság futamain kívül további érdekes programok színesítették a rendezvényt, a főzőverseny és tűzoltóautó szépségverseny mellett az érdeklődők találkozhattak a törökországi földrengést is megjárt, méltán híres mentőkutyákkal: Trafival és gazdájával, Dr. Mezősi Lászlóval, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola vezetőjével és Hope-pal, valamint gazdájával, a Spider Mentőcsoportot vezető Lehoczki Lászlóval.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Tűzoltó Szövetség nevében Varga András tűzoltó alezredes, a szövetség elnöke Szent Flórián szobrot adományozott a tűzvédelem érdekében hosszú időn át végzett, magas színvonalon végzett munkájának elismeréseként Macz János Zsolt tűzoltó ezredesnek, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának; Horváth Károlynak, a Szomolyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjának; Mező Tibornak, a FER Tűzoltóság szolgálatvezető-helyettesének és Lesovics József-nek, a Zemplén Mentőszervezet és Önkéntes Tűzoltó, Településszépítő, Környezetvédő, Foglalkoztatást Elősegítő Hagyományőrző Egyesület elnökének. Főparancsnoki díszsisak elismerésben részesült Gulácsi Lajos nyugállományú tűzoltó ezredes, a tűzoltó szövetség korábbi elnöke. A jó hangulatról a Megyaszói Fúvószenekar gondoskodott.