Egy kis falu nagy napja Felvidéken - Szilas

2019-06-05 13:12:26

Június 1-én a Szilasi Önkéntes Tűzoltó Testület a helyi önkormányzattal és a Szlovák Tűzoltó Szövetség Komáromi Járási Szervezetével karöltve rendezte meg a Nemzetközi Tűzoltó- és Gyermeknapot.

A programsorozat legattraktívabb pontjait kétség kívül a Dunamenti Tűzoltó Liga és VII. polgármesteri kupa, valamint a történelmi mérföldkövéhez érkező Országos Kismotorfecskendő-szerelési Bajnokság első külhoni futama jelentette. A több héten át tartó előkészületek után szombaton reggel 8 óra 30 perckor vette hivatalosan kezdetét az programsorozat ifj. Komjáti István parancsnok és Tóth Péter polgármester köszöntőjével.

A polgármesteri kupán több magyarországi tűzoltó raj is próbára tette tudását, ahol az otthoni szabályoktól eltérően a Szlovák Tűzoltó Szövetség versenyszabályzata szerint kellett végrehajtaniuk a szereléseket. A magyarországi csapatok helyt álltak a megmérettetésen.

Délben került sor az új tűzoltószertárunk ünnepélyes átadására. Az átadást Magyarországról megtisztelte jelenlétével Dobson Tibor dandártábornok úr a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, aki emlékplakettet és emléktárgyat adományozott az esemény alkalmából. Jelen volt továbbá: Kelemen Zsolt alelnök a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke, Igaz Sándor a Veszprém Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, Ágoston Gábor a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, Önkéntes Tűzoltó Egyesület Zalagyömörő Bőnyi László parancsnok vezetésével, Kővágóörsi Tűzoltó Egyesület Szabó Lajos elnök vezetésével. A Szlovák Köztársaság Tűzoltó Szövetségétől tiszteletét tette Vendelín Horváth főtitkár, Zoltán Tánczos alelnök, Alföldy József járási elnök és Skrivánek Árpád járási titkár, Péter Tánczos a Tűzoltó és Mentőszolgálat járási igazgatója.

Délután egy órakor a Szilasi Önkéntes Tűzoltó Testület és a Magyar Tűzoltó Szövetség rendezésében vette kezdetét az Országos KMF-szerelési Bajnokság 2. fordulója, mely első alkalommal került megrendezésre az anyaország határain kívül. A várva várt futamokon retro, modern, valamint női-retro kategóriában mérethették meg magukat a tűzoltó rajok. A futamok egészét a bajtársiasság, egymás segítése jellemezte, mely kellemes légkört teremtett a tűzoltóversenyekre kialakított új versenypályának. A szerelések folyamán bizonyított rátermettségéről idős és fiatal egyaránt.
A bajnokság szilasi fordulójának részeként, tűzoltó szervezetünk emlékkupát alapított, amelyet szervezetünk néhai elnökének tiszteletére Ferenczi László emlékkupának neveztünk el. Az emlékkupát mindig az a tűzoltó csapat fogja elnyerni egy évre, aki a legjobb időeredményt éri el, kategóriától függetlenül. Az idei évben Baja HTP nyerte el ezt a kupát.

Délután sikeres CTIF tűztámadás szerelést mutatott be szervezetünk gyermek raja, a „Láng” csapat. A Nap folyamán különböző típusú tűzoltóautókat és traktorokat lehetett megtekinteni, a bátrabbak pedig 30 méter magasságba emelkedhettek a pilisszentiváni tűzoltók emelőkosaras tűzoltóautójának segítségével. A rendezvényt egész nap, különböző gyermekprogramok kísérték. Legnagyobb sikernek mégis azt könyvelhetjük el, hogy a tűzoltó hivatást sikerült közelebbről is bemutatni a gyermekek számára.

Az est folyamán Önkéntes Tűzoltó Testület Szilas, testvér egyesületi megállapodást kötött Önkéntes Tűzoltó Egyesület Zalagyömörővel. Mindkét fél célja a baráti együttműködés elmélyítése, annak szilárd tudatában, hogy e kapcsolatok rendszeressé és gyümölcsözővé tétele az egyesületek tagsági jólétének, szakmai tapasztalatainak bővítése érdekében igen nagy jelentőséggel bír.

Az eredményhirdetések után az együttesek vették birtokukba a színpadot és hajnalig tartó szórakozás következett.